Recensie 144: Millstone 100 Rye

millstone100ryeIIMillstone, Nederlandse Single Malt Whisky is ambachtelijk vervaardigd in de traditionele distilleerderij die eigendom is en geëxploiteerd wordt door de familie Zuidam. Meer dan 50 jaar ervaring in het distilleren van exclusieve gedistilleerde dranken en een constante zoektocht naar perfectie heeft geleid tot de geboorte van deze prachtige whisky. Windmolens molen de gemoute gerst die wordt gebruikt om deze malt whisky te produceren. Door het gebruik van windmolens voor het malen van hun gerstemout steunt de distilleerderij het behoud van het belangrijke nederlandse erfgoed van de wereldberoemde molens. Nog belangrijker is dat de traditionele molenstenen van de molens langzaam de gemoute gerst tot meel malen. Deze traditionele wijze van frezen veroorzaakt vrijwel geen verhoging van de temperatuur van het graan en spaart zodoende de heerlijke aroma’s. Zuidam Distillers is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijk wijze binnen het eigen familie bedrijf maakt en verwerkt. Op basis van zuiver natuurlijke grondstoffen creëren zij een breed palet aan likeuren, genevers, gin en whisky. Vanzelfsprekend worden er geen kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen gebruikt.

Distillery:Zuidam Distillers
Region:The Netherlands
Location:Baarle Nassau
Owner:Zuidam Distillers BV
Founded:1975
Status:Active
Water Source:Local Source
Stills:Total of 6 stills
2 of 5000 liter
2 of 1000 liter
1 of 2000 liter
1 of 500 liter
Capacity:250.000 Liter pure alcohol per year

Expressie:Millstone 100 Rye
Categorie:Rye
Bottelaar:Zuidam Distillery
Leeftijd:8 jaar
ABV (% Alc):50%
Non-chill filtered:Ja
Natuurlijke kleur:Ja
Fenolen (rook):0 ppm (op gerst)
Destillatie datum:Onbekend
Bottel datum:Onbekend
Vintage:Nvt
Rijping:Nieuw Amerikaans eiken
Fust nummer:Nvt
Fles nummer:Nvt
Fles inhoud:70cl
Prijs klasse:Tussen €42,95 (online) & €51,10 (offline)

Kleur:
Goud

Geur:
Fietsbanden!! Tonen van citrusvruchten (sinaasappel, grapefruit), Lichte vanille, subtiele eiken, lijm, droge witte wijn, kruidige tonen van kardemom, chili en piment. Licht zure honing toon. Na enige tijd in het glas komen er wat zoetere tonen naar boven van vlierbloesem sap.

Smaak:
Zoet!! zeer zoete whisky met licht kruidige tonen van peper, beetje kaneel en piment. Er is veen honing en vanille is deze dram. An het eind komt er een zacht bittere eiken toon doorzetten. Er is een hint naar watermeloen en papaya.

Afdronk:
Medium lang waarbij de zoetheid voor mij iets te veel domineert.

Waardering:
78/100