Recensie 147: Bunnahabhain XVIII

bunnahabhain18Bunnahabhain komt uit het Gaelic en betekent ” Monding van de rivier”. De distilleerderij is gebouwd aan de monding van de Margadele River. De eerste new spirit verliet de distilleerderij in het jaar 1882. Aan de distilleerderij is tot heden weinig veranderd of gemoderniseerd. Men heeft alleen de moutvloeren verwijderd en in 1963 zijn er twee stills bijgekomen. Bij Bunnahabhain gebruikt een licht geturfde gerst (minder dan 3 ppm fenolen).

Bunnahabhain is een destilleerderij waar de whisky nog traditioneel gemaakt wordt. Hun whisky’s werden voornamelijk gebruikt in de blend industrie. Er zit geen grote marketing campagne achter deze whisky en hij is dan ook veel minder bekend dan de zwaar geturfde Islay whisky’s. Maar het is zeker de moeite waard om een Bunnahabhain in huis te halen want je weet zeker dat je kwaliteit krijgt.

Distillery:Bunnahabhain Distillery
Region:Islay
Location:Port Askaig
Owner:Burn Stewart Distillers
Founded:1883
Status:Active
Water Source:Margadale River
Stills:2 Wash stills
2 Spirit stills
Capacity:2.500.000 liter per year

Expressie:Bunnahabhain XVIII
Categorie:Single Malt
Bottelaar:Bunnahabhain Distillery
Leeftijd:18 jaar
ABV (% Alc):46,3%
Non-chill filtered:Ja
Natuurlijke kleur:Ja
Fenolen (rook):+/- 3 ppm (op gerst)
Destillatie datum:Onbekend
Bottel datum:Onbekend
Vintage:Nvt
Rijping:Ex-Bourbon & Sherry
Fust nummer:Nvt
Fles nummer:Nvt
Fles inhoud:70cl
Prijs klasse:Tussen €79,50 (online) & €95,99 (offline)

Kleur:
Amber rood.

Geur:
Een rijke en geconcentreerde whisky. Aroma’s van rijke sherry met tonen van fruit (peer en gebakken appelen), honing, toffee, specerijen (nootmuskaat), leer, chocolade, mokka, boterbabbelaars en een hint naar mint. Later komen de maritime aroma’s door zetten met een lichte ziltigheid.

Smaak:
Krachtige, iets droge en mond vullende whisky. Aroma’s van rijke sherry met tonen van toffee, lichte peperigheid, noten (hazelnoot en kastanjes), vanille, tannine, chocolade, mout suikers, heidehoning, ziltig, specerijen en een hint naar rook.

Afdronk:
Lange warme afdronk met aroma’s van sherry, sinaasappel olie, tannine, thee, specerijen en licht ziltig.

Wederom een prachtig stuk vakmanschap uit de Bunna destilleerderij! Complex en krachtig en een traditionele expressie van een 18 jaar oude whisky. Elke keer ontdek je nieuwe aroma’s. Ik kan hem dan ook van harte aanbevelen.
Je moet wel voorzichtig zijn met het toevoegen van water. Ik vindt dat hij, bij te veel water, zijn mooie balans snel verliest. Een paar druppeltjes is voldoende om alle aroma’s los te trekken.

Waardering:
90/100