Recensie 151: Auchentoshan Tree Wood

auchentoshantreewoodWaarschijnlijk is de distilleerderij gebouwd door Ierse vluchtelingen in 1825. Dit zou ook de reden kunnen zijn dat er bij Auchentoshan drie keer gestookt wordt, in plaats van de twee keer, wat bij de Schotse distilleerderijen normaal is. In Ierland is drie keer distilleren gebruikelijk. Na een vernietigend bombardement tijdens de tweede wereldoorlog werd de distilleerderij totaal vernietigd en in 1948 werd na een verbouwing de productie weer hervat.

Auchentoshan Three wood heeft in drie verschillende fusten gerijpt n.l. Amerikaans eiken, Spaanse Oloroso Sherry en Pedro Ximenez vaten. De whisky heeft geen leeftijds-aanduiding, maar is zeker ouder dan 10 jaar. De complexiteit van de drie verschillende vaten is in de whisky goed terug te proeven.

Ik weet dat ik geen NAS whisky’s meer zou kopen en beoordelen vanaf 2015. Echter deze zit in de standaard tasting en ik heb in die zin niet zoveel keuze. En als ik hem dan toch geproefd heb schrijf ik er ook een stukje over in mijn maltlog. Ik zal deze fles zeker niet kopen wegens het ontbreken van een leeftijdsaanduiding.

Distillery:Auchentoshan Distillery
Region:Lowlands
Location:Dalmuir, Clydebank, Dunbartonshire
Owner:Beam Suntory
Founded:1825
Status:Active
Water Source:Loch Cochno
Stills:1 Wash still
1 Middle still
1 Spirit still
Capacity:1.650.000 Litre pure alcohol per year

Expressie:Auchentoshan Tree Wood
Categorie:Single Malt
Bottelaar:Distilleerderij Botteling
Leeftijd:NAS (+ 10 jaar)
ABV (% Alc):43%
Non-chill filtered:Nee
Natuurlijke kleur:Nee
Fenolen (rook):0 ppm
Destillatie datum:Nvt
Bottel datum:Nvt
Vintage:Nvt
Rijping:Amerikaans eiken, Spaanse Oloroso Sherry en Pedro Ximenez vaten
Fust nummer:Nvt
Fles nummer:Nvt
Fles inhoud:70cl
Prijs klasse:Tussen €35,95 (online) en €49,99 (offline)

Kleur:
Amber.

Geur:
Een zeer aangename en fruitige whisky met tonen van bloemig, groen appel, rozijnen, fruit, perensnoepjes, limoen en hazelnoot. Later komen de wat zwaarder aroma’s vrij met tonen van sherry, karamel, eiken, tabak, specerijen, kaneel, zoute pinda’s en een hint naar rook en pepermunt.

Smaak:
De drievoudige destillatie is duidelijk te merken in deze whisky. Hij is erg zacht en soepel met tonen van fruit, siroop, perensnoepjes, meloen, hazelnoot, kaneel, butterscotch, sherry, eiken, chocolade, zoethout en licht bittere tannines.

Afdronk:
Een lange frisse en fruitige afdronk met de zoetigheid van het hout en op het eind een mint naar rook.

De geur maakt deze whisky zeer interessant. Die is veel complexer en dieper dan de smaak. Jammer dat er geen openheid van zaken wordt gegeven over de leeftijd van deze whisky en dat hij naar de drievoudige destillatie ook nog eens chillfiltered is. Waarschijnlijk is hij ook gekleurd met E150-a en dat zou echt niet nodig hoeven te rijn bij een goede drievoudige rijping.

Waardering:
83/100