Recensie 178: Highland Park Dark Origins

highlandparkdarkorigensDark Origins is een nieuw onderdeel van het vaste assortiment van Highland Park. De eerste reden voor zijn naam is dat er twee keer zoveel first-fill Sherryvaten voor worden gebruikt als voor de 12 Years Old. De exacte verdeling is 80% first-fill en 20% refill sherryvaten. Het resulteert in een natuurlijke donkerder kleur en een rijkere smaak met nadrukkelijker zoete rooktonen.

Het is de zoveelste NAS creatie uit deze destilleerderij die met een agressieve marketing campagne in de markt gezet wordt. Ze lijken zich steeds meer te focussen op jong publiek die meer geïnteresseerd zouden moeten zijn in een blitse en hippe fles met de naam van een bekend merk. Hiermee verliezen ze het (kleine) marktaandeel van de Single Malt liefhebber in een rap tempo. Het is duidelijk te merken dat er een focus verschuiving plaats vindt bij Highland Park. Ze zijn van een destilleerderij met een hoog aanzien op het gebied van kwaliteit veranderd in een marketing machine die ook nog whisky lijkt te maken. Het is naar mijn bescheiden mening teleurstellend dit te moeten vaststellen.

Distillery:Highland Park Distillery
Region:Islands
Location:Kirkwall, Orkney
Owner:Edrington Group & W. Grant & Sons
Founded:1798
Status:Active
Water Source:Cattie Maggie's Pool
Stills:2 wash stills
2 spirit stills
Capacity:2.500.000 Liter

Expressie:Highland Park Dark Origins
Categorie:Single Malt
Bottelaar:Highland Park Distillery
Leeftijd:3 Year
ABV (% Alc):46,8%
Non-chill filtered:Ja
Natuurlijke kleur:Ja
Fenolen (rook):+/- 6-8 ppm (op gerst)
Destillatie datum:Onbekend
Bottel datum:2014
Vintage:Nvt
Rijping:80% First fill sherry vaten & 20% refill bourbon vaten
Fust nummer:Nvt
Fles nummer:Nvt
Fles inhoud:70cl
Prijs klasse:Tussen €60,99 (Aanbieding! online) en €83,50 (offline).

Kleur:
Diep goud tot amber.

Geur:
Een krachtige, zoete, kruidige, iet wat dunne whisky met tonen van sherry, amandelen, hazelnoot, kruidnagel, nootmuskaat, een zachte zwavel toon, kaneel, rozijnen, gebakken appels, butterscotch, toffee, sinaasappel, een hint naar rook, geroosterde eiken, vanille, banaan, een hint naar kokosnoot, verbrand hout, een hint naar koffie, heide honing, witte peper en een hint naar gember.
De geur van deze whisky valt mij wat tegen. Ik kan het donkere (Dark Origins) van deze whisky niet echt ontdekken, hij doet wat dunner en lichter aan dan ik verwacht had. Ook de rokerigheid lijkt milder dan in bijvoorbeeld de 12 jarige Highland Park.

Smaak:
Krachtige (iet wat “te” scherpe), jonge, intensieve en volle whisky met tonen van zoete heide honing, lichte rook, wat teer tonen, rubber, sherry, zachte eiken, licht bittere tannine, witte peper, aardse tonen, zoethout, laurier, chocolade, rozijnen, een hint naar mint, karamel, toffee, een hint naar espresso, subtiele toon van kersen en zachte tonen van ontbijtgranen.
Naar mijn mening is dit een relatief jonge whisky die wat gekunsteld overkomt. Het geeft mij de indruk dat deze whisky nog niet op zijn piek is qua rijping. Ik had veel meer diepgang en complexiteit verwacht van de Dark Origins, zeker na al die marketing campagnes die mij vertelde dat dit DE whisky van Highland Park was met diepe donkere tonen. Die diepgang is er wat mij betreft niet. Hij is niet zo goed gebalanceerd als ik gewend ben van Highland Park

Afdronk:
Een vrij lange, licht bittere afdronk met tonen van zoete rook, bittere eiken, ontbijtgranen en in de achtergrond wat kruidige tonen. Aan het einde is hij licht drogend.

Laat ik voorop stellen dat dit geen slechte whisky is, al ben ik wat teleurgesteld. Ik vindt hem echter de, bijna, €80,- niet waard. Hij is daarmee van de zelfde prijsklasse als de 18 jarige Highland Park maar hij drinkt zeker niet zo fijn als de 18 jarige (zeker niet als de oude ronde fles). Wat mij betreft is dit een overhyped whisky die, als ik naar mijn geur en smaakpapillen luister, zo’n 45 euro waard is. Ik ben wel zeer blij met het fijt dat ze op de fles vermelden dat deze whisky un-chillfiltered is, dat is een goede ontwikkeling.

Waardering:
87/100