Recensie 196: Palatinatus 2011

palatinatusDe whisky komt uit de Pfalz en dat is het grootste wijngebied van Duitsland. Deze whisky moet dan ook een eerbetoon zijn aan dit gebied.

Deze whisky wordt gedestilleerd uit drie soorten gerstemout: Lokaal eerste mout, karamel gerstemout en licht gerookte gestompt. Het gerst wordt gemout in een van de meest beroemde Duitse mouterijen in Bamberg. Daarna wordt het gemoute gerst getransporteerd naar Oggersheim waar de mash gemaakt wordt in de brouwerij van Gebr. Mayer.Daarna wordt het op traditionele wijze gedetineerd in de Destillerie Thomas Sippel. Hierna rijpt de whisky eerst 2 jaar gerijpt op rode wijn vaten van Duits (lokaal) eiken waarna het een finish krijgt van 1,5 jaar op first fill rode port vaten.

Destilleerderij:Destillerie Thomas Sippel
Regio:Duitsland
Plaats:Weisenheim am Berg
Eigenaar:Thomas Sippel
Opgericht:Onbekend
Status:Actief
Water Bron:Weisenheimer bronwater
Aantal Stills:Onbekend
Capaciteit:Onbekend

Expressie:Palatinatus 2011
Categorie:Single Malt
Bottelaar:Destillerie Thomas Sippel
Leeftijd:3 jaar (werkelijk 3,5 jaar)
ABV (% Alc):45%
Non-chill filtered:Onbekend
Natuurlijke kleur:Ja
Fenolen (rook):+/- 1 tot 4 ppm (op gerst)
Destillatie datum:2011
Bottel datum:2014
Vintage:2011
Rijping:Duits eiken en ex port vat
Fust nummer:Nvt
Fles nummer:Nvt
Fles inhoud:50cl
Prijs klasse:€52,00

Kleur:
Goud.

Geur:
Het is een pittige, scherpe en jonge whisky met tonen van oplosmiddel, lijm, rode bessen, bosvruchten, kruisbessen, een hint naar rook, rode druiven schillen, eiken, anijs, karwijzaad, zoethout en een hint naar vijgen.
Fris maar erg ruw en scherp. Het is duidelijk te merken dat we hier met een (te) jonge whisky te maken hebben.

Smaak:
Een scherpe, overweldigende, hoekige en jonge whisky met tonen van peper, chilipeper, zachte honing, wat vruchten, druiven, zoethout, zure citroensap, kruidnagel, oplosmiddel, eiken en bittere tannine.
Een erg scherpe whisky die nog niet gebalanceerd is en duidelijk nog onrijp is. Er zit wel potentie in maar dan moet er wel voor een veel langere rijpingstijd gekozen worden.

Afdronk:
Een korte en scherpe afdronk met wat honing en veen tannine.

Tja, en grappige curiositeit voor op een proefavond maar eigenlijk gewoon niet lekker. Je merkt dat de spirit nog niet goed gerijpt is omdat deze nog scherp, ruw en hoekig is. ook de eiken invloeden zijn nog niet uitgebalanceerd met de spirit. Maar wel leuk om eens te ervaren.

Waardering:
69/100 (en dan ben ik erg mild)