Recensie 209: Highland Park 15 Year

highlandpark15yearIn het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo’n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren. De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee.

De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn.

Distillery:Highland Park Distillery
Region:Islands
Location:Kirkwall, Orkney
Owner:Edrington Group & W. Grant & Sons
Founded:1798
Status:Active
Water Source:Cattie Maggie's Pool
Stills:2 wash stills
2 spirit stills
Capacity:2.500.000 Liter

Expressie:Highland Park 15 Year
Categorie:Single Malt
Bottelaar:Highland Park Distillery
Leeftijd:15 jaar
ABV (% Alc):40%
Non-chill filtered:Nee
Natuurlijke kleur:Ja
Fenolen (rook):+/- 10 ppm (op gerst)
Destillatie datum:+/- 1998
Bottel datum:2013
Vintage:Nvt
Rijping:70 % Refill & 30% First fill Amerikaans eiken en share vaten.
Fust nummer:Nvt
Fles nummer:Nvt
Fles inhoud:70cl
Prijs klasse:Officieel uit het assortiment genomen.

Kleur:
Oud Goud.

Geur:
Een zachte, frisse, fruitige en mild complexe whisky met tonen van honing, karamel, zachte hint naar zoete rook, bloemige tonen van lelies, chrysanten, heide, viooltjes, zoete appel, lijnzaadolie, zoute toffee, dennenhars, Olibanum (iets wat ik nog nooit in een whisky heb geroken), vers dennenhout, peer, rode bessen, kweepeer, appel, rijke sherry, zoethout, rozijnen, pruimen, dadels, verse vijgen, een hint naar zwavel, natte bladeren en vers gemaaid gras.
Een mooie complexe compositie met mooie hout tonen en het bijzondere verassende aroma van Olibanum (de ouderwetse wierook uit de kerk). Roept herinneringen op aan vervlogen tijden.

Smaak:
Een zachte, rijke, gebalanceerde, gelaagde en zacht bittere whisky met tonen van zacht bittere eiken, subtiele zoete rook, vlierbessen bloesem, bramen, zwarte bessen, gedroogde pruimen, tannine, een hint naar mango, rode appel, karamel, bruine suiker, zachte specerijen (kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en een hint naar piment), bergamot, thee, sherry, zachte zwavel, zoethout, laurier, een hint naar anijs, marsepein, baklava, roomboter, popcorn en zoete vanille.
Het is een drukke whisky die behoorlijk wat in zich heeft. de 40% laat wel wat te wensen over en ik denk dat hij beter tot zijn recht zou komen met 46%.

Afdronk:
Een vrij lange, zoete en licht drogende afdronk met tonen van zoete heidehoning, vanille, sherry, een hint naar chocolade en zacht zoete rook.

Al met al een mooie Highland Park (die uit het assortiment is genomen) met én een HP en een geheel eigen karakter. Hij is complex en gelaagd en bied daarmee voldoende uitdaging. Een hoger alcohol percentage zou hem wellicht nog interessanter maken. (later is er een met 43% op de markt gekomen in de “Travel Retail”) De oude wierook toon is wel heel apart maar ik vindt hem wel aangenaam het geeft deze whisky net even wat anders dat “Je ne sais quoi”.

Waardering:
91/100

Bron: Sample verkregen van gregswhiskyguide.com