Recensie 215: Teeling Single Grain

teelingsinglegrainNa Greenore is dit de tweede Ierse single grain whiskey. Sterker nog, de whiskey was aanvankelijk bestemd voor Greenore, maar werd door Teeling Whisky Company aangekocht om er iets bijzonders mee te doen. Zij lieten de whisky namelijk rijpen op vaten die eerst waren gebruikt voor de rijping van Californische Cabernet Sauvignon. Het leverde een heerlijk zoete whisky op met veel kruidige en fruitige accenten. Aangezien het grootste gedeelte van de in Ierland geproduceerde whiskey uit grain whiskey bestaat, leek het managing Director Jack Teeling een goed idee om dit type whiskey ook als zodanig tot zijn recht te laten komen.

Distillery:Cooley Distillery
Region:Ireland
Location:County Louth
Owner:Beam Suntory
Founded:1987
Status:Active
Water Source:Unknown
Stills:Unknown
Capacity:Unknown

Expressie:Teeling Single Grain
Categorie:Single Grain
Bottelaar:Teeling Whisky Company
Leeftijd:NAS (+/- 5 jaar)
ABV (% Alc):46%
Non-chill filtered:ja
Natuurlijke kleur:ja
Fenolen (rook):+/- 0 ppm (op gerst)
Destillatie datum:Nvt
Bottel datum:2014
Vintage:Nvt
Rijping:Cabernet-Sauvignon Finish
Fust nummer:Nvt
Fles nummer:Nvt
Fles inhoud:70cl
Prijs klasse:Tussen €32,50 (online) & €43,99 (offline)

Kleur:
Goud met amber gloed.

Geur:
Zeer zachte, subtiele, rijke en zomerse whisky met tonen van zachte sherry, witte rozijnen, boter, verse vijgen, zoete honing, bloemige tonen van kamperfoelie, ontbijtgranen, cranberry, druiven, hint naar mokka, hint naar karton, groene thee, wat kokos, kaneel, gember en een hint naar kruidnagel.

Smaak:
Verassend volle, krachtige en diepe whisky met tonen van honing, granen, een verrassende hint naar rook, rode bessen, pruimen, framboos, hint naar aardbei, hooi, romig, boter, watermeloen, groene banaan, muffin’s, kaneel, rozijnen, sinaasappel en romige karamel.

Afdronk:
medium zacht zure afdronk met tonen van wat peper, gember, granen en citrus.

Een frisse zomerse whisky die op de smaak verassend krachtig is. De geur is al met al erg subtiel en het kost wel wat moeite om alle tonen er uit te halen.

Waardering:
79/100

Bron: Sample verkregen van gregswhiskyguide.com