Recensie 278: Compass Box Eleuthera Mariage

compasboxmariageleutheraDit is een speciale en gelimiteerde uitgave van de Eleuthera ter ere van het 50 jarig bestaan van La Maison du Whisky (Frankrijk) in 2005. Er zijn van deze versie van de Eleuthera slechts 240 flessen afgevuld. Deze expressie heeft een iets hoger alcohol percentage van 49,2% dan de standaard versie die op 46% is afgevuld.

Expressie:Compass Box Eleuthera Mariage
Categorie:Blended Malt (vatted malt)
Bottelaar:Compass Box voor La Maison du Whisky
Leeftijd:NAS
ABV (% Alc):49,2%
Non-chill filtered:Ja
Natuurlijke kleur:Ja
Fenolen (rook):onbekend ppm (op gerst)
Destillatie datum:Onbekend
Bottel datum:2006
Vintage:Nvt
Rijping:hogsheads
Fust nummer:Nvt
Fles nummer:240 flessen
Fles inhoud:70cl
Prijs klasse:Uitverkocht

Kleur:
Licht goud (witte wijn)

Geur:
Een rijke, krachtige, fruitige, gebalanceerde en complexe whisky met tonen van kruidige eiken, vanille, citrus, esters, kruisbessen, aardbei, zachte gras tonen, aardse tonen (turf), mineralen (kalk en vuursteen), as, geroosterd brood, mos, karton, snoep winkel, perensnoepjes, bijenwas, honing en zacht ronde rook.

Smaak:
Een rijke, krachtige, volle, gebalanceerde en complexe whisky met tonen van appel, ananas, turf, rook, zoete anijs (steranijs?), honing, ziltig, drop, laurier, sinaasappel, kiwi, witte peper, mango, bijenwas, kruidige eiken, hennep touw en op de achter grond subtiele fenolen en creolen (bielzen, jodium en teer)

Afdronk:
Een lange iets drogende afdronk met tonen van citrus, rook, fenolen, zacht bittere eiken en honing.

Conclusie:
Een zere geslaagde vatten malt die erg verassend is. Een bijzondere combinatie van fris fruitige tonen met rijke rook en licht medicinale aroma’s

Waardering:
95/100

Bron: geproefd, in Parijs, bij gregswhiskyguide.com