Recensie 285: Caperdonich 1972 36 Year

De Caperdonich distilleerderij, gelegen in Rothes is in 1898 gebouwd. Caperdonich is vanaf de start met het produceren van whisky de nummer twee distilleerderij van Seagram geweest, de Glen Grant distilleerderij was de absolute nummer een. Glen Grant was direct aan de overkant van de weg tegenover Caperdonich gelegen. Gordon & MacPhail is een onafhankelijke bottelaar van zeldzame single malts, die whisky’s van diverse distilleerderijen aanbiedt met smaken en aroma’s die anders verloren gaan in de blended whisky industrie.

James Grant was de oprichter van beide distilleerderijen. De twee distilleerderijen waren vroeger door een pijplijn met elkaar verbonden. Rond eind jaren 1890 werd de productie van whisky op een laag pitje gezet als gevolg van crises en slechtere verkopen. De productie werd tussen 1901 en 1965 totaal stopgezet. Na 1965 werd de Caperdonich distilleerderij door “The Glenlivet and Glen Grant Distilleries Ltd”. overgenomen en gerestaureerd. De productie ging weer uitstekend en er werden twee nieuwe stills bijgeplaatst en de distilleerderij werd gemoderniseerd. Ondanks deze uitbreiding ging men met de twee reeds jaren trouwe medewerkers verder, zonder nieuw personeel aan te nemen. In 1978 werd de Caperdonich distilleerderij door “The Chivas and Glenlivet Group (Seagram)” overgenomen. In 2000 werd een groot aantal distilleerderijen van de Seagram’s groep weer overgenomen door Pernod Ricard.

Van de Caperdonich distilleerderij worden er geen distillery bottlingen als single malt op de markt gebracht. De whisky werd hoofdzakelijk voor de blended whisky’s gebruikt. Slechts een paar procent werd er door de Independent Bottlers verkocht.

Distillery:Caperdonich Distillery
Region:Speyside
Location:Rothes, Morayshire
Owner:Pernod Ricard
Founded:1898
Status:Closed (2002)
Water Source:Caperdonich Burn
Stills:2 Wash stills
2 Spirit stills
Capacity:Unknown

Expressie:Caperdonich 1972 36 Year
Categorie:Single Malt
Bottelaar:Gordon & MacPhail Reserve
Leeftijd:36 jaar
ABV (% Alc):57%
Non-chill filtered:ja
Natuurlijke kleur:ja
Fenolen (rook):onbekend ppm (op gerst)
Destillatie datum:14-03-1972
Bottel datum:26-08-2008
Vintage:1972
Rijping:1st fill Sherry butt
Fust nummer:1975
Fles nummer:430 flessen
Fles inhoud:70cl
Prijs klasse:uitverkocht

Kleur:
Diep amber.

Geur:
Een rijke, volle, geconcentreerde, overweldigende en complexe whisky met tonen van cederhout, patchouli, sandelhout, eiken, tannine, honing, karamel, toffee, leer, tabak, zoete sherry, sterke thee, gedroogde abrikoos, nectarine, gedroogde pruimen, rozijnen, dadels, gedroogde vijgen, vernis, bijenwas, antiek was, geroosterd brood, croissants, peer, ananas, mango, gebakken banaan, kokos, oude boeken, palissander, bloemige tonen (chrysant en lelie), hooi, mos, natte bladeren, kaneel, piment, kruidnagel, gember, zwarte peper, bruine suiker, molasse, stroop, zaagsel, muffe toon, bramen jam, munt, en een hint naar framboos

Smaak:
Een krachtige, rijke, volle, geconcentreerde, mond vullende en complexe whisky met tonen van eiken, tannine, sterke thee, rijke zoete sherry, vernis, leer, koffie, gedroogde vijgen, dadels, gedroogde pruimen, bittere sinaasappel marmalade, bittere chocolade, cederhout, bijenwas, donkere honing, vanille bourbon, lichte metalige toon, kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel, muskaat druiven, rozijnen, palissander, cognac, appelcider en zwarte peper.

Afdronk:
Een lange, rijke en drogende afdronk met tonen van eiken, tannine, bittere chocolade, gedroogde steenvruchten, müsli, vernis, antiek was en kweepeer.

Conclusie:
Dit is een overweldigende, fascinerende, gelaagde en complexe whisky! Donders een nipje voelt als een mond vol. Het is een zeer hout en tannine gedreven whisky en als je daar niet van houdt dan kun je deze beter maar over slaan. Als je hier juist wel van houdt (zoals ik) en hem voldoende tijd in het glas geeft dan komt er elke keer weer wat anders naar voren. Voor diegene die het allemaal wat te heftig vinden kan wat water helpen de onderliggende aroma’s los te maken en de tannine & hout wat minder te laten overheersen.

Deze whisky kan je echt uren bezighouden en verveelt geen seconde. Ik kan hem dan ook van harte aanbevelen.

Waardering:
95/100

Bron: Joris bedankt!